Pages

Wednesday, 18 June 2014

Trip Menggelapkan Kulit: 10 - Ta Phrom Temple

Assalam..

Punyalah lambat aku nak siapkan entri ni. Sepatutnya sekali dengan last entri tapi panjang sangatlah pulak. Bosan jugak nak membaca ye tak..

Masuk kawasan Ta Phrom area , aku tengok ada jugak ukiran muka orang kat batu ni
Okay, ni last temple kami pegi sebab masing-masing dah kepenatan dan kepanasan. Suhu time ni aku agak lebih dari 35 C.

**Adalah manusia cakap kat aku , "Ala, Neraka lagi panaslah".

Tak tahulah niat ikhlas ker atau sajer nak sindir. Sentap jugak mula dengar tapi bolayan lepas tu. Pffftttt...

Ta Phrom.. Kalo dengar nama jer macam tak menarik kan. Tapi kalo sebut pasal Tomb Raider mesti kita teringat terus dengan si Angeline Jolie beraksi sakan kat temple ni.

Temple yang terkenal sebab masuk dalam scene film si Lara Croft tu. Terus terasa diri athletic dan nak buat sesi kejar-mengejar di temple ni. Lupakan diri tak secantik dan physically fit macam Lara.

Memasuki temple
Pintu tak berpintu
Kalo masih tak tahu jugak pasal film ni, imagine pulak pokok-pokok yang hidup beratus tahun sampai memakan struktur temple-temple yang ada kat sini. Boleh imagine tak..

Sebab tak boleh imagine, jadi kenalah datang kat temple ni untuk melihat sendiri keunikannya kan..

Macam ni lah kebanyakan pokok-pokok kat sini
Aku tak pandai nak cerita lebih, jadi macam biasa layan gambar jerlah yer..

Giler kuat cengkaman pokok ni
Aku tengok kat sini paling banyak tourist ambik gambar penuh khusyuk. Aku pun join sekaki padahal tak tahu apa-apa
Tengok diaorang ambik gambar ni. Adakah aku missing something??
Di halang oleh timbunan batu besar
Runtuhan batu
Berapa agaknya umur pokok ni??
Management sini terpaksa tampung berat pokok menjalar tu dengan penahan..
Pokok atas temple
Tak sedar berjalan lenggang kangkung terus sampai ke penghujung temple. Jumpa driver tuktuk yang sedia menunggu di luar.

Seperti dipersetujui semua, kami terus balik ke hostel lepas tu. Takde singgah mana-mana dah..

Jujurnya bagi aku memang kurang penghayatan sikit sebab macam rushing jer kami bertiga. Kalo sorang diri agaknya masa aku ambik kat sesebuah temple tu lebih lama. Since aku sendiri dah agreed jadi aku tak ralat sangatlah. Bak kata orang jalan dengan orang lain memang kena ada give & take. Yang penting gunakan masa pendek tu dengan happy jer...

Tuk tuk hantar kami sampai depan pintu hostel. Tengok jam, awal lagi rupanya baru pukul 11 pagi. Rasanya kami antara yang terawal balik dari temple tu kot.

Sebelum masuk bilik Keisha bagitau nak ajak aku pegi tasik Tonle Sap petang ni tengok sunset. Aku iyerkan jer dan cakap nak rehat dulu pagi ni. Diaorang pun nak rehat jugak ambik tenaga balik.

Sampai bilik, aku terus pegi mandi dan keluar balik cari makanan . Jumpa satu kedai India tak sampai 20 langkah pun berjalan. Rupanya ada kedai halal sebelah bangunan hostel ni jer. Punyalah semalam aku jauh berjalan mencari tak jumpa-jumpa.

Sebab lapar, aku jadi tamak order sampai 2 menu. Giler aku nak habiskan semua tu. Last-last tak habis pun, jadi aku tapau jer lebihan tu kiranya untuk dinner nanti.

Makanan apa ntah aku tak ingat nama. Maklumlah, perut lapar, otak pun lembap.
Aaah.. penat sungguh pagi ni. Perut kenyang, aku lompat atas katil bilik merebahkan diri berharap dapat mimpi indah. Hajatnya tido sejam dua pastu petang ikut Keisha dan Ellie ke tasik pulak. Tak ingat pesanan mak cakap jangan terus tido bila perut masih penuh.


2 comments:

  1. LD! Template blog dh bertukar sweet sgt mcm tuan nya :-)
    Jm carik jgk mana pokok yg femes ngan lara croft tu x de pun x sempat ambik ek
    Respect ngan LD dh byk tempat travel solo

    ReplyDelete
  2. Hihi.. tq JM. Harapnya saya ni betul-betul sweet:)
    JM punya template pun dah tukar jugak kan.. orange lembut gitu.
    JM pun boleh buat jugak solo travel sebab saya banyak belaja dari JM punya blog. Detail betul explanation JM kasi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...